Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages
nayttotelineet
ammattinaytot
valaistusratkaisut

Helvar Oy:n pihan valaistuksen päivitys tehtiin automatiikkaa hyödyntäen

Soneparin pitkäaikainen toimittaja Helvar Oy pääsi kokeilemaan ostajan saappaita, kun Karkkilassa sijaitsevan tehtaan pihavalaistus päivitettiin. Valaisimet kohteeseen toimitti Bat. Power Oy. Lue kirjoituksesta, miten Helvarin valaistuksen päivitys tuotti raikkaan ja kirkkaan valaistuksen lisäksi merkittävää säästöä vuorokausirytmin mukaisella valaistustasojen ohjauksella.

Valaistusfirman ulkovalot päivitettiin vastaamaan yrityksen imagoa

Parhaimmatkin valaistusratkaisut muuttuvat teknologian kehittyessä vanhanaikaisiksi. Myös ajan hammas kuluttaa valaisimia, jolloin niiden tehotasot laskevat. Silloin kannattaa kääräistä hihat ylös ja aloittaa päivitystyö. Näin toimi myös Helvarin Karkkilan tehtaan sähkökunnossapidosta vastaava Teuvo Nieminen kiinteistön pihavalaistuksen kanssa.

Helvarin aluevalaistus oli aikanaan toteutettu elohopeahöyrylampuilla, mitkä ovat ledeihin verrattuna melko tehottomia valonlähteitä. Ilmeisen turvallisuusnäkökulman lisäksi elinkaarensa ehtoopuolella oleva valaistus haluttiin päivittää, jotta se vastaisi raikasta ja nykyaikaista yritysmielikuvaa. – Olemme valaistusfirma, silloin ei piha vaan saa näyttää pimeältä, avaa Teuvo syitä investointipäätöksen takana.

Ja erinomaisesta päätöksestähän tässä olikin kyse. Kun elohopeahöyrylampuista siirryttiin ledeihin, valaistuksen käyttämä sähkönkulutuskin putosi kolmannekseen ja valoteho ulkoalueella nousi rajusti. Lisäksi ulkovalaisimien vaihdolla Karkkilan tehdas säästäisi laskennallisesti huimat 56 % ottotehossa, jos valoja poltettaisiin koko ajan 100 % teholla. Aluevalaistuksessa on kuitenkin optimoitu valaistustehot käyttötuntien mukaan ja tehoja lasketaan öiseen aikaan.

Valotehojen prosentuaalinen lasku ilta- ja yöaikaan. 30–50 % täydestä valotehosta riittää mainiosti valaisemaan pihaa vuorokauden pikkutunteina.

Valaistusfirman ulkovalot päivitettiin vastaamaan yrityksen imagoa

Monipuolisesti palveluita tarjoava Sonepar hoitaa teollisuusasiakkuuksiaan systemaattisen asiakkuudenhoitomallin avulla. Tämä nelivaiheissa mallissa myyjä kulkee tiiviisti asiakkaan rinnalla aina projektin alkukartoituksesta jälkiseurantaan asti.

Piha-alueen valaistuspäivitys eteni Karkkilan kohteessa seuraavalla tavalla

Vaihe 1: Alkukartoituksessa selvitettiin valaistuksen lähtö- ja tavoitetasot

nsimmäisen yhteydenoton jälkeen Soneparin myyntipäällikkö Teijo Pasanen sopi heti tapaamisen asiakkaan kanssa. Nopeampi tapa olisi ollut tarjota asiakkaan pyynnön mukaisia tuotteita, mutta Sonepar haluaa etsiä asiakkaalle parhaan ratkaisun suoraan kysymykseen vastaamisen sijasta. Siksi käynti paikan päällä oli tarkoin mietitty ensiaskel projektille. 

Ensimmäiselle asiakaskäynnille Karkkilan tehtaalle Soneparin myyntipäällikkö Teijo Pasanen otti ilmakuvan tontista suunnittelun lähtökohdaksi. Asiakaskäynnille lähti myös tulevan valaisintoimittajan, Bat. Powerin avainasiakaspäällikkö Manu Liimatainen. 

Alun perin tarjouspyynnössä oli mukana puistovalaisimia, mutta paikan päällä tavarantoimittajan edustajalle valkeni nopeasti, että kohteeseen soveltuvat pyydettyjen ympärivalaisevien puistovalaisimien sijasta nykyaikaisella optiikalla varustetut katuvalaisimet. – Tavarantoimittajan roolissa on olennaista pystyä ajattelemaan ja etsimään ratkaisua ”laatikon ulkopuolelta”. Eli ei välttämättä tehdä samalla tavalla kuin on aina tehty, vaan mietitään miten ongelman voisi ratkaista parhaalla ratkaisulla, painottaa Manu. 

Asiakaskäynniltä saatujen tietojen perusteella asiakkaalle tarjottiin heti alkuunsa oikeita vaihtoehtoja ja Helvar sai mallivalaisimet katseltavaksi ja testattavaksi. 

Käytännössä testaus tarkoitti sitä, että mallikappaleet ruuvattiin pihamaalla tolpannokkaan, jolloin helvarilaiset pääsivät arvioimaan valaisimien ominaisuuksia ja vertailemaan erilaisia valosävyjä käytännössä. -Mallit olivat kova juttu, havainnekuvat tietokoneen ruudulta ei vielä takaa, että näyttää todellisuudessa hyvältä. Siksi oli tärkeää, että pääsimme myös käsin koskemaan ja testailemaan, painottaa Teuvo.

Kuva: 3D-mallinnus Helvarin piha-alueesta /Bat. Power Oy

Kuva: Väärävärikuva havainnollistaa valotehoja / Bat. Power Oy

Vaihe 2: Muutosesitys ja Dialux-valaistuslaskelma

Alkukartoituksen ja ensitapaamisen jälkeen Bat. Power teki valaistuslaskelmat. Kartoittava käynti asiakkaan luona auttoi myös suunnitteluvaihetta. – Suunnittelussa pääsee helpommalla, kun tietää kohteen tarpeet, linjaa Manu. 

Tilaajan kannattaa pyytää valaistuslaskelma ja 3D-mallinnus matalalla kynnyksellä myös pienemmistä kohteista, sillä ne tukevat investointisuunnitelmia. – Laskelmilla on hyvä lähteä esittelemään asiaa yritysjohdolle, muistuttaa Teuvo. 

Myös Manu rohkaisee pyytämään 3D-simulaatiota valaisintoimittajalta tai tukkuliikkeeltä. -Helposti ajatellaan, että ei tämä meidän projektimme ole niin iso, että tähän tarvitsisi käyttää valaistuslaskentaa, mainitsee Manu. 

Tekniikka kuitenkin kehittyy jatkuvasti ja pelkästään korvaavan uuden tuotteen valinnalla jää paljon tärkeitä asioita huomioimatta. 3D-mallinnus visualisoi valaisimien ominaisuudet paremmin, jolloin uusienkin vaihtoehtojen vertailu on helpompaa. -Valaisimen syöttötehon lisäksi lopputulokseen vaikuttaa valontuotto, optiikka, valaistushyötysuhde, värilämpötila ja värin toistokyky ja lukemattomat muut tekijät, painottaa Manu.

Enim Lightingin Iris-ulkovalaisimen huolto on helppoa, irrotettavissa myös jännitteisenä ilman erikoistyökaluja

Kohteeseen valikoitui Bat. Powerin maahantuoma Enim Lighting Iris-ulkovalaisin, sillä Teuvo vaikuttui ensisijaisesti valaisimen pitkästä käyttöiästä ja huollon helppoudesta. Koska valaisin on helposti avattavissa ja vaihdettavissa, huollon pystyy suorittamaan ilman ruuvimeisseliä. Runko jää tolppaan ja sähköt katkeavat heti, kun sisäyksikön ottaa alas. 

Koska Teuvolla on varaosina sisäyksiköitä, vikaantuneen sisäyksikön vaihto tapahtuu tulevaisuudessa kirjaimellisesti aivan käden käänteessä. Laskennallisen keskiyön tarjoamat mahdollisuudet vielä viimeistelivät hankintapäätöksen.

Kuva: Marja Apunen-Mäkelä / Sonepar Suomi Oy
Kuva: Teijo Pasanen / Sonepar Suomi Oy

Vastuullista valaistusta automaation avulla

Laskennallinen keskiyö on liitäntälaitteeseen sisäänrakennettu toiminto, mikä löytyy vakiona Enim Lightingin ulkovalaisimista. Konsepti on tehty tilaajalle helpoksi, asiakkaan tarvitsee vain päättää kellonajat. Valaisimet toimitetaan asiakkaalle valmiiksi ohjelmoituna, mikä helpottaa päätöksentekoa. Helvarille valaisimet lähetettiin ohjelmoituna suoraan tehtaalta, koska valaisimet tulivat asiakkaan toiveesta kylmemmällä 5000 K värisävyllä. Mutta yö- ja himmennysprofiilin ohjelmointi onnistuu myös Soneparin esiasennuksessa, jolloin logistiikkakeskuksessa varastotuotteenakin olevia valaisimia voidaan ohjelmoida nopeasti. – Kynnys voi olla suuri, jos ohjelmointi jää asiakkaalle, muistuttaa Helvarin Technical Product Manager Toni Ajo esiasennuksen edusta.

Vaihe 3: Tilauksessa hyödynnettiin myyjien asiantuntijaverkostoa

Koska Soneparin myyjät ovat päivittäin tekemisissä eri toimittajien kanssa, on heillä koko ajan ajantasaista tietoa ja kykyä poimia kymmenistä vaihtoehdoista juuri tähän kohteeseen ne sopivimmat. – Minulle oli iso apu, kun Teijo ja Lassi Latvanen tekivät etukäteistyötä, kehuu Teuvo yhteistyötä Soneparin myynnin kanssa. Kun yhteistyökumppanit ja valaisinvalinnat oli tehty, itse projekti eteni tilauksesta asennettuihin valaisimiin vain parissa kuukaudessa. – Tämä meni niin hienosti, näkee että Sonepar panosti, kehuu Teuvo.

Vaihe 4: Jälkiseurannalla varmistetaan onnistunut toteutus

Jälkipuinti tullaan käymään läpi ensimmäisen talven jälkeen, kun pihavalaistus on saanut näyttää koko potentiaalinsa syksyn ja talven elementtejä ja pimeyttä vastaan.

Vasemmalta: Disa Wegelius/ Helvar, Teuvo Nieminen/Helvar, Toni Ajo/Helvar, Lassi Latvanen/Sonepar, Teijo Pasanen/Sonepar

Teuvon kolme vinkkiä ulkovalaistusta päivittäville

 • Pyydä rohkeasti apua ja uskalla heittää vastapelurille pallo.
 • Vaadi myös riittävää palvelua itsellesi, ei pidä tyytyä vähempään.
 • Ulkovalaistus on enemmän kuin vain on/off. Nykyään löytyy runsaasti vaihtoehtoja valaistuksen ohjaukseen ja niitä kannattaa hyödyntää.

Manun vinkit kunnossapidosta vastaaville

 • Pyydä tavarantoimittajan asiantuntija paikalle kartoituskäynnille, sillä valaistuksen ammattilainen pystyy käynnin perusteella suosittelemaan kohdennetumpia ratkaisuja.
 • Valaistussuunnitelma kannattaa aina. Yksinkertainen Dialux-suunnitelma onnistuu ammattilaiselta käden käänteessä ja auttaa valitsemaan oikeat tuotteet parhaan ratkaisun saamiseksi.
 • Uskalla ajatella laajemmin. Valaistustekniikka kehittyy jatkuvasti, minkä vuoksi nykyisillä valaistustuotteilla pystytään tarjoamaan huomattavasti parempia ja laajempia ratkaisuja kuin aiemmin.

Teijon ja Lassin vinkit teollisuuslaitosten valaistussaneerauksia suunnitteleville

 • Mietitään ratkaisu yhdessä. Ota yhteyttä omaan Soneparin yhteyshenkilöösi.
 • Soneparin asiantuntevien toimittajien avulla löydämme oikean ratkaisun.
 • Kartoitetaan lähtötilanne ja mietitään tavoitteet, joihin laaditaan yhdessä oikea ratkaisu.
 • Varmista aina tuotteen takuut ennen päätöksentekoa!
 • Älä unohda valaistuksenohjausta, jolla varmistat energiansäästön.
 • Saat tarvittavan dokumentoinnin, joilla voit mm. hyväksyttää suunnitelman budjetista vastaaville. Loppudokumentointi auttaa jatkossa huoltotoimenpiteissä ja tulevaisuuden saneerauksissa.
 • Muista toteutuneen valaistusprojektin jälkiseuranta valaistusmittauksineen!

Suuren suosion saavuttanut Enim Lighting Iris -katuvalaisin

Moderni ja virtaviivainen katuvalaistuksen huipputuote, joka ylittää pohjoismaisten olosuhteiden tiukimmatkin laatuvaatimukset. Huippulaadukkaat komponentit ja innovatiivinen rakenne takaavat laadukkaan lopputuloksen missä tahansa katuvalaistusprojektissa. Valaisin on varustettu erityisellä turvakytkinmekanismilla, mikä mahdollistaa helpon asennettavuuden ja huollettavuuden.

 

Helvarille asennettiin:

 • Katuvalaisimet korvattiin IRIS1 70-90W AS14, snro: 4531310.
 • Sisäpihalle puistovalaisimien tilalle laitettiin IRIS1 20-40W AS14, snro: 4531308.

 

Enim Lighting Iris-katuvalaisimen ominaisuuksia:

 • Värintoistoindeksi: 70–79 
 • Kotelon/suojuksen materiaali: Alumiini
 • Iskunkestävyysluokka: IK08
 • Kotelointiluokka: IP66 
 • Sisältää ohjauslaitteen: Kyllä 
 • Pylvässovitteen halkaisija: 32…60 mm 
 • Valaisimen elinikä L90B10 Ta=25 °C: 100000 h 
 • Optiikka: Valoa hajottavat linssit 
 • Työkaluvapaa asennus

Kuka?

Teuvo Nieminen

sähkötöiden johtaja
Helvar Oy

Teuvo Nieminen

sähkötöiden johtaja
Helvar Oy

Teuvo Nieminen

sähkötöiden johtaja
Helvar Oy

Mikä yritys?

Helvar Oy on kansainvälinen valaistusteknologiayritys, joka on erikoistunut älykkäisiin ja energiaa säästäviin valaistusratkaisuihin. Helvar on merkittävä LED liitäntälaitteiden valmistaja ja yli sadan vuoden kokemuksellaan se palvelee asiakkaitaan paikallisesti Suomessa, Isossa-Britanniassa ja Ruotsissa sekä globaalisti yli 50 maassa kumppaniverkostonsa kautta. 

Älykäs valaistus on olennainen osa työntekijöiden, asiakkaiden, vierailijoiden ja potilaiden hyvinvointia, ja se auttaa kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamisessa. Helvarin valaisinkomponentit ja valonohjausratkaisut luovat tulevaisuutta varten rakennettuja ympäristöjä hyödyntämällä tietoa ja saumatonta järjestelmien välistä yhteistoimivuutta. Helvarin järjestelmiä on asennettu lukemattomiin tiloihin, mm. sairaaloihin, oppilaitoksiin, työpaikoille, risteilyaluksiin ja lentoasemille. Helvarin avoimet ja joustavat valaistusratkaisut soveltuvatkin kaikenlaisiin kohteisiin. 

Helvar palvelee asiakkaitaan paikallisesti Suomessa, Isossa-Britanniassa ja Ruotsissa sekä globaalisti yli 50 maassa kumppaniverkostonsa kautta. 

Bat. Power Oy on vuonna 1991 perustettu, vakavarainen yksityisomisteinen suomalainen elektroniikan maahantuoja ja tukkujakelija. Yritys on ympäristöasioiden edelläkävijä, jolle on myönnetty ISO14001-ympäristösertifikaatti osoituksena vastuullisuudestamme. 

Laajaan tuotevalikoimaan kuuluu mm. kulutuselektroniikkaa, pienkoneita, mobiililisävarusteita, esitystekniikkaa, teknisiä LED-valaisimia, sähköautojen latausasemia ja päivittäistavarakaupan tuotteita. Valikoimissa on tunnettuja tuotebrändejä sekä testattuja korkealaatuisia tuotteita.

Teksti:
Marja Apunen-Mäkelä / Sonepar Suomi Oy

 

Kuvat:
Marja Apunen-Mäkelä ja Teijo Pasanen/ Sonepar Suomi Oy